Pochází z Indie a je používáno jako ochucovadlo jídel bez výraznějších chutí. Můžete ho používat místo omáček třeba i ke grilovanému masu nebo steakům. Existuje vlastně nekonečné množství kombinací. Nejoblíbenější jsou taková, která jsou zároveň slaná, sladká a kyselá. Nejlepší chuti docílíte, pokud budete používat opravdu kvalitní suroviny. Nechte se inspirovat a připravte si ho doma.
Cibulové chutney
Ingredience:
• 5 ks červené cibule
• 3 lžíce červeného octa
• 1 lžička třtinového cukru
• 1 snítka čerstvého tymiánu
• 1 snítka čerstvého rozmarýnu
• 3 lžíce domácích povidel
• 3 lžíce ghí
• 3 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
• pepř a sůl dle chuti
Postup:
• Cibuli rozkrojíme a nakrájíme na středně silné plátky. Do hluboké pánve dáme rozpustit ghí a olej. Až bude rozpálený, vložíme do něj cibuli, třtinový cukr, ocet, lístky tymiánu, nadrobno nakrájené rozmarýnové jehličky, osolíme a opepříme. Restujeme tak dlouho, dokud cibule nezkaramelizuje, což je zhruba 30 minut. Nakonec přidáme povidla a ještě necháme asi 5 minut podusit.
Skvěle se hodí k paštikám, domácím hamburgerům, omáčkám a hovězímu masu.
Celerovo – jablečné chutney
Ingredience:
• 1 bulva celeru
• 2 jablka Granny Smith
• 2 lžičky medu
• 2 stroužky česneku
• 5 lžic vinného octa
• snítka čerstvého rozmarýnu
• 3 lžíce ghí
• 3 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
• pepř a sůl
Postup:
Celer a jablíčka nakrájíme na velmi tenké nudličky. Vložíme je do hluboké pánve, kde jsme si nechali rozehřát ghí s olejem. Přidáme med, vinný ocet, rozmarýn, pepř a sůl. Opět necháme zkaramelizovat a po 20 minutách přidáme na drobno pokrájený česnek. Restujeme ještě 3 minuty.
Hotové chutney můžeme rovnou podávat nebo zavařit v dobře vysterilizovaných skleničkách v zavařovacím hrnci nebo v troubě na plechu s vodou. Vydrží několik měsíců. Po otevření je do týdne spotřebujte.